Tanévkezdő gondolatok

 

Elődeink jövőbe vetett hitét jelzi a szép hagyomány, hogy ünnepélyes tanévnyitóval kezdjük az új tanévet. Egy tanévkezdés az újrakezdés megannyi lehetőségét rejti magában. Bár az iskolai év kezdete az ősz első napjaira esik, mégsem a tovatűnt idő szomorkás hangulatát idézi fel bennünk, sokkal inkább az új kezdetét, az indulást jelenti. Az idén 23 mosolygós arcú, csillogó szemű kis elsős előtt nyitotta meg az iskola a kapuit. Ismét szól a csengő, komoly munkára hívja az itt tanulókat 196 fő kicsi és nagy diákot egyaránt.

 

A tanévkezdés a hetedikesek számára külön örömöt jelentett, hiszen ekkor szereztek tudomást arról, hogy október 16-19. között a Felvidékre utazhatnak a Határtalanul program keretében. A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére. A pályázat útján nyert összeg, 1 237 400,- Ft az utazás, a szállás, az étkezés és a programok költségeinek fedezésére használható fel. A pályázat által nem támogatott költségek (biztosítási díj, idegenvezetői díj, autóbusz-kaució) - amelyek összege 4 500 Ft - önerőből fedezendő.

 

Gyermekeink a felvidéki utazás során magyar irodalmi és történelmi emlékhelyeket keresnek fel. A programban olyan nevezetes városok megtekintése szerepel, mint Igló, Késmárk, Lőcse, Besztercebánya, Kassa, Rimaszombat stb. Ellátogatnak a rimaszombati helyi iskolába, ahol rövid bemutatkozó műsor után lehetőségük van az ottani diákokkal történő beszélgetésre, ismerkedésre. Az útvonal érinti Alsósztregovát, ahol a Madách-kúriában Arany-relikviákat tekinthetnek meg, tisztelettel adózva a 200 évvel ezelőtt született költő előtt. Megtekintik a híres Gombaszögi-barlangot és a Szepesi várat, amelyek a világörökség részei.

 

„Vegyetek példát hazánk nagyjairól!”- a pályázat jeligéje mindannyiunk számára követendő példa. Gyulai István dalszövegében olvashatjuk a következőket: „Mert nincsen határ ottan, ahol egy nyelven beszélnek/ És testvérnek hívják az embert, adjunk hálát az égnek.”