Aktualitások

2017. szeptember. 21.

Tanévkezdő gondolatok

 

Elődeink jövőbe vetett hitét jelzi a szép hagyomány, hogy ünnepélyes tanévnyitóval kezdjük az új tanévet. Egy tanévkezdés az újrakezdés megannyi lehetőségét rejti magában. Bár az iskolai év kezdete az ősz első napjaira esik, mégsem a tovatűnt idő szomorkás hangulatát idézi fel bennünk, sokkal inkább az új kezdetét, az indulást jelenti. Az idén 23 mosolygós arcú, csillogó szemű kis elsős előtt nyitotta meg az iskola a kapuit. Ismét szól a csengő, komoly munkára hívja az itt tanulókat 196 fő kicsi és nagy diákot egyaránt.

 

A tanévkezdés a hetedikesek számára külön örömöt jelentett, hiszen ekkor szereztek tudomást arról, hogy október 16-19. között a Felvidékre utazhatnak a Határtalanul program keretében. A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére. A pályázat útján nyert összeg, 1 237 400,- Ft az utazás, a szállás, az étkezés és a programok költségeinek fedezésére használható fel. A pályázat által nem támogatott költségek (biztosítási díj, idegenvezetői díj, autóbusz-kaució) - amelyek összege 4 500 Ft - önerőből fedezendő.

 

Gyermekeink a felvidéki utazás során magyar irodalmi és történelmi emlékhelyeket keresnek fel. A programban olyan nevezetes városok megtekintése szerepel, mint Igló, Késmárk, Lőcse, Besztercebánya, Kassa, Rimaszombat stb. Ellátogatnak a rimaszombati helyi iskolába, ahol rövid bemutatkozó műsor után lehetőségük van az ottani diákokkal történő beszélgetésre, ismerkedésre. Az útvonal érinti Alsósztregovát, ahol a Madách-kúriában Arany-relikviákat tekinthetnek meg, tisztelettel adózva a 200 évvel ezelőtt született költő előtt. Megtekintik a híres Gombaszögi-barlangot és a Szepesi várat, amelyek a világörökség részei.

 

„Vegyetek példát hazánk nagyjairól!”- a pályázat jeligéje mindannyiunk számára követendő példa. Gyulai István dalszövegében olvashatjuk a következőket: „Mert nincsen határ ottan, ahol egy nyelven beszélnek/ És testvérnek hívják az embert, adjunk hálát az égnek.” 

2017. szeptember. 20.

 

2017 -2018

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Határtalanul! program keretében 2017-ben is pályázatot hirdetett hetedik évfolyamos tanulók számára, amelynek célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítése.

Örömmel tölt el bennünket, hogy az idei tanévben hetedikeseink a sikeres pályázat eredményeképpen októberben négynapos kiránduláson vehetnek részt a Felvidéken. A vissza nem térítendő támogatás összege 1 237 400,- Ft, amely az utazás, a szállás és az étkezés költségeinek fedezésére használható fel, valamint a személyi költségek és a programokhoz kapcsolódó kiadások finanszírozására. 

Igló, Vigadó

 

2016 - 2017

Határtalanul a Felvidéken!

 

A Gencsapáti Apponyi Albert Általános Iskola 7. osztályos tanulói 2016. október 18-21. között négy napos felvidéki kiránduláson vettek részt. A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Határtalanul! Nézz a Felvidékre! HAT-16-01-0046 című pályázat keretében valósulhatott meg. A pályázaton elnyert összeget, 768 000 forintot a tanulók utazási és szállás költségének finanszírozására    fordították.

Jártak Révkomáromban a Jókai- szobornál, a lenyűgöző Szent András templomban, és megkoszorúzták Bartók Béla emléktábláját is. A legérdekesebbnek az Európa-udvar ígérkezett. Csoportokban haladva fedezték fel az európai országokról elnevezett épületeket.

Mikszáthfalván a Mikszáth Emlékházban töltöttek izgalmas perceket. Az emlékház előtti udvaron eredeti népi játékokkal mulatták az időt. A Kékkői várban közösen mondtak el egy Balassi verset. A második napon ellátogattak a rimaszombati magyar nyelvű Tompa Mihály Alapiskolába, ahol egy délelőttöt töltöttek együtt magyar gyerekekkel. Bemutatták iskolájukat és egy kis emlékműsorral is készültek. Óriási élmény volt a Gombaszögi cseppkőbarlang, mely különleges szalmacseppköveiről híres. Igló orsó alakú Fő terén tartalmas perceket töltöttek el, még a szerencsehozó harangot is megkongatták, amely alá állva mindenki kívánhatott valamit. Az esős idő ellenére a Tátra legmagasabb csúcsa alá is feljutottak. Jártak Betléren, a híres Andrássy-vadászkastélyban, felgyalogoltak a Krasznahorkai várhoz. Lőcsén megcsodálták a világ egyik legnagyobb hársfából faragott gótikus oltárát, elképzelték ahogy a lőcsei fehér asszony a boltíves Városháza mellett suhant el a házába. Késmárkon felkeresték a híres evangélikus fatemplomot. Az új templomban Thököly Imre szarkofágjánál énekelték el a Himnuszt és helyezték el emlékező koszorújukat. A késmárki vár és Belváros is izgalmas felfedeznivalót tartogatott számukra. A festői szépségű Selmecbánya volt az utolsó állomás. A szűnni nem akaró eső ellenére izgalommal készültek a Bányászati Múzeum látogatható, a föld felszíne alatt található tárnájába. Kis lámpákkal, védőfelszereléssel ellátva tették meg a közel 400 lépcsőt és jutottak be a Föld gyomrába. A hazafele vezető út vidáman, vetélkedéssel telt el.

A Nézz a Felvidékre! című interaktív tanulmányi kirándulás bizonyára felejthetetlen élmény marad minden résztvevő számára.

 

 

 

Nézz a Felvidékre!

A magyar kormány 2010-től hirdette meg magyar diákok számára a Határtalanul! programot.

A Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul! program célja a határon túli magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Iskolánk hetedik osztályos tanulói a pályázat egyik nyerteseként a „HAT-10-01-0046 „Nézz a Felvidékre!” című osztálykiránduláson vehetnek részt a 2016/2017. tanévben.  A hetedikesek 2016. október 18-21. között felkeresik Szlovákia magyar lakta területeit. Úticéljuk Komárno-Mikszáthfalva-Kékkő-Gombaszög-Rimaszombat-Igló-Késmárk-Lőcse-Szepes-Tátra-Lomnic-Besztercebánya-Selmecbánya települések meglátogatása. Rimaszombatban felkeresik a Tompa Mihály Alapiskolát, ahol magyar nyelvű oktatás folyik a határon túl élő magyar ajkú gyermekek számára. Iskolásaink rövid bemutatkozó filmmel és műsorral készülnek az ottani diákok számára. Terveik között szerepel, Thököly Imre mauzóleumának felkeresése és koporsójának megkoszorúzása.A négy napos kirándulás az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával, valamint az Szombathelyi Tankerület segítő koordinációjával valósul meg.

 

 

Határtalanul projektnapló 2016, megtekintése!

 

 

Határtalanul 2015-2016

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a HAT-15-05-Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek program keretében iskolánk 7. osztályos tanulói 4 napos kiránduláson vehettek részt a Felvidéken. Különböző irodalmi és történelmi emlékekkel ismerkedtek meg, amelyekről eddig csak a tankönyvek lapjain olvashattak. Jártak Mikszáthfalván, a Mikszáth-emlékházban, Kékkő várában, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolában, ahol találkoztak a helyi diákokkal. A kölcsönös bemutatkozás perceit néptáncosaink fellépése tette színessé. Tanulóink megtekintették a Gombaszögi-cseppkőbarlangot, majd Iglón Csontváry Kosztka Tivadar szülőházát. Sétáltak a Mikszáth-regényekből oly jól ismert Lőcse városában. A világörökség részeként számon tartott Szepesi-várat és a késmárki evangélikus fatemplomot is megcsodálhatták. Koszorút helyeztek el Thököly Imre kriptájánál.    Nagy élményt jelentett számukra a selmecbányai tárnalátogatás. Gyermekeink tartalmasan töltötték az estéket is, foglalkozásokon vettek részt, amelyeken az aznap látottakkal kapcsolatban feladatokat oldottak meg: címert terveztek, dalszöveget írtak, csatakiáltást szerkesztettek, útinaplót vezettek. A négy nap során felejthetetlen élményekben gazdagodtak, sok-sok ismeretre tettek szert, a program a közösség építése céljából is rendkívül hasznos volt.

 

 

 

Határtalanul projektnapló, megtekintése!